Kaj je AEQ metoda®?

AEQ metoda® je proces učenja bolj kvalitetnega nadzora nad mišicami in gibanjem, s čimer omogočimo, da nimamo nevede in nehote napetih mišic.

Izboljšanj nadzor nad mišicami in povečana učinkovitost gibanja nam pomaga odpraviti ponavljajoče se poškodbe zaradi obremenitev prisilne drže pri delu ali velike količine ponavljajočih se gibov pri športu.

Z učenjem principov AEQ metode® in AEQ vaj® se odpravijo sledeče kronične bolečine in težave:
bolečine v hrbtu, bolečine v vratu, išias, teniški komolec, karpalni kanal, bolečine v kolenu, petni trn, hiperlordoza, hiperkifoza, sindrom piriformis, torakalni sindrom, zamrznjena rama, glavobol, plitko dihanje, migrene, tendinitis, mišični krči, bolečine v sklepih, kronična utrujenost, mravljinčenje v dlaneh in prstih rok.

Kaj pridobite z rednim izvajanjem AEQ vaj®?

 • razumevanje, kako stres in travma vplivata na možgane in telo,

 • sposobnost, da sami izničite učinke stresa in travme,

 • sposobnost, da lahko sami opazujete, popravljate in prilagajate svojo telesno držo, gibalne navade in vsakodnevne gibalne vzorce,

 • izboljšano somatsko zavedanje, propriocepcija in dihanje,

 • s spremembo v živčnem sistemu se bistveno spremeni funkcija mišice in koordinacija,

 • varne, enostavne tehnike za zmanjšanje stresa celotnega telesa,

 • dolgoročno lajšanje bolečin v mišicah in ponovna fizična samostojnost.

Program učenja AEQ® vaj po AEQ® metodi

Ena izmed najtežjih nalog vsakega posameznika je vzpostaviti zdrav in funkcionalen občutek o sebi.

Večino časa posvečamo pozornost zunanjim stvarem, dejavnikom, za katere mislimo, da nam bodo prinesle srečo in izpolnitev. Še kako dobro nam je vsem znano, samo še to naredim, pa samo še to dosežem, pa samo to še speljem in potem bo vse ok. Bomo srečni. Pa res vemo kako prit v stik sam s sabo?

 • Kdaj ste bili nazadnje v stiku s svojim telesom? Če sploh kdaj?
 • Kdaj ste nazadnje občutili svoje telo?
 • Ali  sploh vemo kako je občutiti svoje telo in zakaj bi to počeli?

Ker verjamem, da je vaša prva misel, da to je pa res povsem naravno, da čutiš svoje telo. Če bi bilo to res, ne bi imeli nobenih bolečin, za katere ne poznamo vzroka.

Če bi bilo to res, bi v vsakem trenutku občutili vso našo paleto čustev in bi točno vedeli kaj se nam dogaja in zakaj se nam dogaja. Ker čutimo s telesom. Čutimo z mišicami. Mi pa se niti ne zavedamo, ali imamo sproščene ali zakrčene mišice, katere mišice imamo zakrčene in zakaj.

Kaj nam povzroča nelagodje, bolečine na telesnem ali čustvenem področju?

Podzavestno zakrčene mišice. Zakaj do tega pride?

 • Dolgotrajni fizični napor
 • Ponavljajoči se prisoljeni gibi
 • Psihični stres
 • Emocionalni stres
 • Preveč obremenitev, obveznosti
 • Prevzemanje prevelikih odgovornosti
 • Potlačenje čustev iz preteklosti
 • Poškodbe, operacije

AEQ vaje® vas pripeljejo do razumevanja tega kaj čutimo in še bolj pomembno, kaj ne čutimo. Preplet učenja skozi teorijo AEQ metode® in prakso AEQ vaj®.

Mogoče je to za vsa povsem novi pristop.AEQmetoda® je proces preučevanja in občutenja odnosa med našo  glavo, našim umom, našim egom in na drugi strani našim telesom. Daje nam vpogled v to kar čutimo ali pa ne čutimo.Skozi odnos do vaje, pozornosti, ki jo vlagate v vajo, začnete spoznavati svoj ego, delovanje svojega uma in pa odnos do svojega telesa. Pri tem iz vas pridejo razni občutki, kot so upor, jeza,…Z opazovanjem teh občutkov spoznavate svoje podzavestno delovanje.Spoznavate avtomatizirane, ponavljajoče gibe, ki privedejo do zakrčenosti mišic, togosti telesa in posledično bolečin.Spoznavate popačene občutke iz telesa. Tako postopno spoznavate svoj nerealni ego, ki vas sili v stres in nenehno premagovanje samega sebe.Spreminja se vaš odnos – razumevanje – spoštovanje do telesa.S tem se izboljšuje odnos um – telo.S tem zmanjšate nerealna pričakovanja uma do telesa,  zmanjšajo ali odpravijo se bolečine, zakrčenost, togost telesa.Realni odnos do vašega telesa se povečuje. Bolj ste realni, modri, s tem pa se kvaliteta vašega življenja dviguje.

Zakaj se AEQ® metoda tako razlikuje od ostalih pristopov?

AEQ® vaje izhajajo iz somatskih vaj. Vendar za same vaje je potrebno razumevanje kaj delamo s telesom in občutki, ki iz njega prihajajo. Lahko bi rekla, da vaje doživimo kot aktivno meditacijo.Pri obravnavanju katerihkoli težav, je bistvenega pomena, kako gledamo na človeka.S katerimi očmi gledamo na telo?Od zunaj? Ali od znotraj?Če gledamo od zunaj, je telo kot objekt, kot tretjeosebni vidik.Če pa gledamo na telo kot subjekt, kot prvoosebni vidik, lahko rečemo od znotraj, pa pomeni, da pogledamo sami vase, tako se zavedamo sami sebe. S tem se zavedamo svojih čustev, namenov, gibov. To pomeni somatsko, samo mi sami lahko občutimo kaj vse je v nas.

Zakaj Aktivna Meditacija?

Meditacijo razumemo kot globoka telesna in umska sprostitev, umirjeno stanje duha,kjer potujemo vsvoj notranji svet.V angleščini pomeni beseda čustvo »emotion«. Kar lahko razložimo kot »e-motion«, energija v gibanju.Čustva so naš notranji kompas, sporočajo, da se nam dogaja nekaj pomembnega.Če se energija čustev ne giba, je zamrznjena, shranjena nekje v vaših mišicah, fascij.  Kar občutimo, to ustvarjamo. Ko smo v zavedanju svojih čustev, vemo kaj ustvarjamo. Ko nismo v zavedanju svojih čustev, se nam življenje  dogaja, nezavedno.Zato Aktivna Meditacija, kjer se fokusiramo na telo, potujemo navznoter,  da  prihajamo v stik z svojimi čustvi in njihovim pretakanjem po našem telesu.Pri AEQ® vajah ni nobenega potiskanja, siljenja, uporabe moči. Cilj je čutenje. Cilj je občutenje izvedbe vaje, ne sama vaja.

Primerno za vse, ki si želite:

 • dolgoročno lajšati bolečine v mišicah in ponovno vzpostaviti fizično samostojnost
 • razumevanje, kako stres in travma vplivata na možgane in telo
 • sposobnost, da sami izničujete učinke stresa in travme
 • sposobnost, da lahko sami opazujete, popravljate in prilagajate svojo telesno držo, gibalne navade in vsakodnevne gibalne vzorce
 • izboljšate somatsko zavedanje, propriocepcije in dihanje
 • s spremembo v živčnem sistemu se bistveno spremeni funkcija mišice in koordinacija
 • varne, enostavne tehnike za zmanjšanje stresa celotnega telesa
Ucenec 2
AEQ2Licenca
AEQ certifikat

Cenik

AEQ® DELAVNICA
3 ure 50 eur
4 ure 80 eur
10 TEDENSKI PROGRAM
10 - tedenski program učenja AEQ® vaj, 1 krat tedensko po 75 min 200 eur
INDIVIDUALO UČENJE AEQ® VAJ
90 min 70 eur
AKTIVNA TERAPIJA AEQ®
90 min 80 eur