Entropija

 

Ko želimo na življenje pogledati širše in globje je razumevanje fizikalnih zakonov, ki vplivajo na nas, zelo pomembno.

Entropija - 2.zakon termodinamike -  pomeni spremembo na slabše, v manjšo urejenost, v manjšo kompleksnost.

Pomeni razpad sistema, kaos.

Je merilo za negotovost.

Pomeni proces spontanega razpadanja, ki deluje celo življenje na nas in se skozi čas tudi povečuje, če življenje prepustimo slučajnosti.

Na primer:

Če ne urejamo vrta, ga preraste plevel in ne dobimo pridelka; če ne urejamo svojega doma, postaja vedno bolj zanemarjen in vsi vemo, da se takrat ne počutimo dobro v svojem domu; če ne skrbimo za svoje telo, bo ta hitreje propadal - povedano drugače - če se ne ukvarjamo s svojim kompleksnim telesom, je ta sistem vedno bolj neurejen, kar pripelje do bolečin, bolezni,...

Funkcija bolečine, bolezni pa je, da nas opozarja na nered, na entropijo, ki je v našem telesu ali v naši okolici.

Večja kot je urejenost, manjša je entropija.

Kako lahko upočasnimo entropijo?

To lahko preprečimo samo z uporabo našega zavestnega dela uma, da se zavestno odločimo, da bomo živeli vedno bolj urejeno, kar vodi v 𝐬𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐣𝐨.

Za to pa potrebujemo čas, pozornost in energijo. Da začnemo urejat sebe, svoje telo, svoje odnose, skratka svoje življenje.

Primer entropije:

Zavestno sem se odločila, da gre moj novi prostor čez proces entropije, razpada. Slika vam pokaže kaos, ki je nastal in moj negotov izraz na obrazu. Odločila sem se, da prostor temeljito prenovim, kar mi vzame ogromno časa in  moje pozornosti (organizacijo dela, uporabo domišljije, preučevanje vseh možnosti, ogromno odločitev, pogovorov, pogajanja, raziskovanja, fizičnega dela in ne nazadnje, soočanja z globoko potlačenimi vzorci mojega delovanja, s svojo podzavestjo, ki zahteva dodatno tehtanje vsake sleherne odločitve) in energije - tudi v obliki denarja.

Z namenom, da pridem do sintropije, maksimalne urejenosti in reda, kar zame predstavlja lepo urejen prostor, ki mi da občutek varnosti, zavetja, sprostitve, udobja, ugodja, da lahko delujem na najboljši možni način.

Lahko bi dala nekomu to narediti na ključ, šla ta čas na morje in se vrnila v gotov prostor. Občutek? Verjetno bi bil zelo prazen, brez nekega pretiranega zadovoljstva.

Nauk zgodbe: ko se odločite, da boste začeli urejati sebe, svoje telo, svoje življenje, je proces entropije nujen, kar ni prijetno in mnogi rajše ostanejo v coni udobja. Ko pa greste čez proces entropije in na koncu pridete do željenega rezultata, vedno večje urejenosti, je občutek zadovoljstva, ponosa, pomirjenosti sam s sabo, neprecenljiv.

Kaj ima to veze z AEQ vajami?

Z AEQ vajami začnemo urejat svoje telo.

Kako?

Povečujemo urejenost gibanja. Ker je naše gibanje zelo kompleksno, ga razdelimo na osnovni gib, to je, ko se ena mišica krajša (agonist) in se druga, nasprotna mišica v gibu daljša (antagonist).

Zaradi fizičnih, psihičnih in emocionalnih stresov, naše mišice zgubijo sposobnost daljšanja. Tako pride do vedno bolj neurejenega gibanja, dela in s tem življenja. Najhujše pa je, da se tega sploh ne zavedamo, ker tega ne čutimo. Vemo samo, da nismo dobro.

AEQ metoda® pa nam da znanje in dovolj jasno razumevanje, da lahko začnemo skozi AEQ vaje naše gibanje vedno bolj urejati tako, da si vzamemo čas, smo pozorni in vložimo dovolj energije, da vzpostavimo čutenje lastnega telesa in s tem lastnega življenja.

Entropija na nas deluje celo življenje in nas skos sili, da živimo vedno bolj urejeno, znotraj in zunaj sebe.

Sabina Musar, učenka AEQ metode 3 stopnje (2/5)

0
    Košarica
    Košarica je prazna