Ta članek je namenjen ženskam, pri razumevanju in raziskovanju svoje jeze na AEQ programu: Izražanje čustev.

Se prepoznate v tem, da:

  • Vedno delujete navzven urejeno in nasmejano.
  • Na videz se ne vznemirjate.
  • Ne jočete.
  • Nič vas ne zmoti.
  • Če res ne gre drugače, začnete z afirmacijami kot na primer: sprejmi, kar ne moreš spremeniti, nasmej se, vse bo v redu…                          Resno? Samo od sebe bo vse v redu? To je prvi opozorilni znak, da živite v iluziji, ki vam škodi.

Kje ste se naučile kako urejati v odnosih to kar vas moti, ovira, ogroža ali omejuje?

Sploh veste kaj pomeni urejati nekaj, s čimer niste zadovoljne?

Koga ste opazovale in predvsem kaj ste opazovale?

Imate izkušnjo, da lahko gredo v odnosih razmere na boljše?

Ste v vaši preteklosti gledale in se naučile, da ste nemočne in nič ne morete urediti?

Ali je vaša izkušnja, da lahko samo še malo bolj potrpite, še malo več prenesete ali pa se pač umaknete?

Se zavedate, da imate pravico, možnost, celo nujno je, da to izrazite na način, da ste slišane, videne, zaznane in predvsem upoštevane?

Ali ste se naučile, da če vas nekaj moti, to fejst potlačite, da vas več ne moti ali pa vsaj ne tako fejst, navzven pa niti slučajno ne pokažete. Kaj si bodo pa mislili?  Kaj mi bodo storili? Kako bom za to kaznovana?

Imate občutek, da če bi izrazila nekaj s čimer niste zadovoljne, bi nekoga prizadela, poškodovala, razočarala. Ravno, če se ne izrazite, naredite prav to: prizadanete, razočarate, poškodujete – sebe.

 

Šele, ko same sebe analiziramo, vidimo ali se dejansko sprejemamo, spoštujemo, razumemo. Se ljubimo takšne kot smo. Če tega nismo videle pri starših, da se tako vedejo do sebe in posledično do nas, se me nikakor ne moremo sprejemati, razumeti, spoštovati – ljubiti. Če ne ljubimo sebe, ne moremo ljubiti drugih. Živimo iluzijo sebe. Za vse kar se nam dogaja pa je zelo možno, da krivimo in obtožujemo druge.

 

V AEQ metodi ločimo čustva na urejevalna - sintropična in razdiralna - entropična. Potrebno je dosti teoretičnega razumevanja čustvene energije, šele potem se ne ustrašite, ko začnete delati s čustvi, kar pride gor iz telesa v zavest. To lahko vedno bolj prenesete, vedno bolj veste od kje je ta energija in zakaj je tam. Zaradi tega jo znate tudi vedno bolj uporabljati.

Glavno čustvo, ki ureja je jeza. Jeza je tista, ki nam da moč, da urejamo in se pogajamo za to kar nas moti. Bolj kot to urejamo, bolj kot smo upoštevane, manjši pritisk je v našem telesu, bolj sproščene smo lahko. Kar pa je temeljna ženska lastnost.

Samo umirjena ženska nima mišičnega oklepa, zato je bolj dojemljiva za vse senzacije iz okolja. Bolj čuti kaj se dogaja in bolj zna predvidevati prihodnost. Njena kreativnost ne pozna meja.  Zato zna sprejemati boljše odločitve in gre v pravo - želeno smer. Zato je lahko še bolj zadovoljna in še bolj pomirjena sama s sabo. Ženska, ki zna umirjati sebe, zna umirjati ljudi okrog sebe. Zadovoljna ženska je privlačna ženska, ne glede na obleko, make up. Vam je poznan ta občutek?

Jeza ima dva derivata, to sta ljubezen in veselje - radost. Če mislite, da ste v ljubezni in veselju, da živite radost, preverite pri sebi, če znate uporabljati jezo. Si upate in dovolite uporabljati jezo?

Če mislite, da to ni potrebno, glede na zgoraj napisano, upam da prepoznavate iluzijo. To ni enostavno razumeti, še manj pa iti čez telesne procese, kjer moramo občutiti to dogajanje. Od katerega pa smo bežale celo življenje in si prisvojile mnenja in prepričanja, da nas v to podpirajo, kar samo še krepi našo iluzijo.

Vedno bolj kot razumemo to čustveno energijo, vedno bolj si upamo iti v dejanja izražanja jeze. Včasih pride do presenečenj, ker lahko pride ven iz telesa nekaj tako silovitega, da uničujete, razdirate in ne urejate. To pa je že druga čustvena energija, to je bes. Med jezo in besom je zelo velika razlika. Vse to se učite na programu Izražanje čustev.

POMEMBNO: Zelo pomembno je razlikovati med čustveno energijo jeze, ki želi odnos urediti na višji nivo, na višjo urejenost, na višjo sintropijo in čustveno energijo besa, ki jo lahko zelo prikrito (zavedno ali nezavedno) izražamo, same pa za takšna izražanja ne prevzemamo nobene odgovornosti.  Pomembno je razlikovati kaj je učinkovito izražanje in kaj je neučinkovito izražanje čustvene energije. Obstaja možnost, da zlorabljamo histerične in nevrotične izpade navzven ali navznoter, z namenom, da bi navidezno urejale odnose.

To so zahtevni procesi skozi katere odkrivate dele sebe. AEQ pristop vam daje potrebno orodje, da se tega učite. AEQ učitelj primerne stopnje pa vam da dovolj razumevanja, da lahko vedno bolj racionalno nadzorujete kar se vam dogaja in spreminjate kar je potrebno.

Sabina Musar, učiteljica AEQ odnosov 1.stopnje

Članek sem napisala po navdihu članka iz učbenika AEQ odnosi 1: Sintropična agresivna čustva SAČ

0
    Košarica
    Košarica je prazna