Kateri tip nefunkcionalnega dihalca ste?

Kateri tip nefunkcionalnega dihalca ste?

𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗼𝗸𝘀𝗮𝗹𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗵𝗮𝗹𝗲𝗰 - 𝗛𝗟𝗔𝗦𝗧𝗔𝗖̌

Če med vdihom povlečete trebuh noter in ga med izdihom sprostite, je to ravno nasprotno od tega kar bi morali početi. Pravilno dihanje je, ko se ob vdihu trebušna prepona spusti navzdol in gre trebuh ven, pri izdihu pa gre trebuh proti hrbtenici.

Do tega pride, če ste v konstantnem stresu, se vedno borite, hitite, dokazujete,... potem ste v dominaciji simpatikusa. Takrat je trebušna prepona močno pokrčena, kar vam onemogoča, da se ob vdihu skrči in spusti nižje v trebušno votlino.

𝗭𝗮𝗱𝗿𝘇̌𝗲𝘃𝗮𝗹𝗲𝗰 𝗱𝗶𝗵𝗮 - 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗢𝗗𝗜𝗖̌𝗡𝗜 𝗔𝗟𝗜 𝗛𝗜𝗣𝗢𝗞𝗦𝗜𝗖̌𝗡𝗜 𝗗𝗜𝗛𝗔𝗟𝗘𝗖

Brez vidnega razloga zadržujete vdih in tega niti ne opazite. Veliko zehate, vzdihujete ali pa se zdi, da med telesno dejavnostjo ne dihate. Ta vzorec dihanja je posledica preobremenjenosti. Preprosto - življenje vam ne da dihati.

Opazujte se, kdaj nehate dihati? Ob določeni osebi? V določenih situacijah? Bodite pozorni in iščite vzorec, kdaj se vam to dogaja. 🕵️‍♀️

𝗣𝗿𝗲𝘁𝗶𝗿𝗮𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗵𝗮𝗹𝗲𝗰 - 𝗛𝗜𝗣𝗘𝗥𝗩𝗘𝗡𝗧𝗜𝗟𝗔𝗖𝗜𝗝𝗔

Vdihujete in izdihujete pogosteje, kot je to potrebno. Količina predihanega zraka je prevelika, učinkovitost dihanja premajhna. Vdihnete več zraka kot ga telo potrebuje. Zraka v pljučih ne zadržite dovolj dolgo, da bi prišlo do kvalitetne izmenjave plinov. Zrak v pljučih se pretoči prehitro, da bi lahko dihali še v spodnji del pljuč.

𝗡𝗘𝗗𝗜𝗛𝗔𝗟𝗘𝗖

Ni primernega vdiha, niti izdiha in ste ves čas nekje vmes. Bežno vdihnete zrak in ga tako tudi izdihnete.

Nastane po izgorelosti ali hudi bolezni, kot posledica dolgoročnega močnega simpatičnega stanja. Do tega vzorca pride, če ste imeli v preteklosti zelo slabe izkušnje ali dolgotrajno obdobje boja ali bega, kar vas je tako utrudilo, da ste se izklopili in niste želeli čutiti ne sebe ne okolice. 🙅‍♀️

0
    Košarica
    Košarica je prazna