AEQ program za ženske - Izražanje čustev pri Sabini Musar, je bil zame začetek nove poti. V svoji iluziji sem imela občutek, da že precej boljše čutim in zaznavam svoje telo. Z rednim izvajanjem AEQ vaj, sem zaznavala kontrakcije in sproščanja mišic, dobivala dober občutek v telesu. S tem občutkom sem odšla na program za ženske, v želji da ostanem v toku samoopazovanja in poglobljenega zaznavanja svojega telesa in delovanja.

Po prvem predavanju mi je postalo jasno, da bo šlo zares. Sprva moja podzavest ni dovolila, da pridem v stik s svojo resnico. Skozi dihalne module in vaje ozaveščanja svojih čustev, sem počasi prihajala bliže svoji resnici.

Kljub zagonu in času, ki sem ga posvečala AEQ metodi, še zmeraj nisem hotela občutiti svojih čustev, vse sem dojemala le iz glave. Počasi sem dojemala kaj vse je v mojem telesu in kako dolgo potrebuje, da se pokaže, kar se skriva v njem.

Dojela sem dejstvo, da šele ko bom sama šla skozi izkušnjo bolečine, neprijetne občutke, strah, bom znala razumeti v tem druge ljudi.

Glava in podzavest mi nista dovolila, da čutim nekatera čustva, da povežem pretekle dogodke z mojimi dejanji in odzivi v sedanjosti. Najprej sploh nisem hotela čutiti kaj se dogaja znotraj telesa, potem nisem vedela kako to poimenovati in kaj s tem početi.

Nisem poznala svojih lastnih čustev, ki so prihajali iz telesa, nisem vedela kako naj jih izrazim ali poimenujem. Spraševala sem se kaj je zame ljubezen? Kako jo čutim, izražam? Kot mati šestih otrok sem se počutila povsem poraženo, ker nisem znala opredeliti kaj ljubezen meni predstavlja. To me je razočaralo, razžalostilo, naredilo nemočno... Sledilo je opazovanje moje nemoči v konkretnih situacijah.

Domača okolica mi je ponujala poligon za vadbo izražanja čustev, jaz pa nisem vedela kako se to počne učinkovito. Težko sem razlikovala med jezo, besom, gnevom, gnusim, krivdo ter veseljem in ljubeznijo. Razočaranje, nemoč, strah, krivda in samokritika so me okrnili in užalostili. Hkrati pa sem prišla do dragocenih spoznanj o vplivu svoje preteklosti name.

V otroštvu sem bila žrtev matere- rešiteljice, ki mi ni dovolila biti resnična, pristna in spontana. Prisiljena sem bila lagati, ustrezati, tekmovati, se primerjati, dobila sem strah pred resnico v sebi, dobila sem občutek krivde in nemoči. Zatirala sem svoja čustva, ustrezala okolici in postala tuja sama sebi. Naučila sem se izražati lažna čustva, postajala sem igralka svojega vedenja, ki je bilo posledica iskanja pozornosti male deklice. Starši me niso sprejemali takšne kot sem in niso upoštevali mojih občutkov. Kot otrok sem pričela zatirati čustva in v telesu nezavedno ustvarjati mišične napetosti.

Od staršev sem prevzela težo nemoči, ker nista znala biti moja varna opora in vzgled reševanja problemov v odnosih.

Spoznala sem, da se ne želim več skrivati, zmrzniti, bežati, biti nemočna, nesigurna, v strahu, v skrbeh, kar je bila moja reakcija na pretekle dogodke. Opazovati sem se pričela v svoji nemoči, opazovati odzive na moja sekundarna čustva v okolici, opazovati svoj vzorec reševalke, vzorce odnosov svoje mame in očeta v meni. Ob tem mi je bilo težko.

Spoznala sem, da nimam takšnega vpliva na okolico kot bi si želela. Bila sem neučinkovita v svoji komunikaciji, postajala sem nemirna, nezadovoljna in utrujena. Imela sem občutek, da me ljudje  izkoriščajo, utrudila sem se v ugajanju in iskanju pozornosti. To so moja velika spoznanja. Odločila sem se, da bom poskusila drugače.

Trenutno iščem drugačne možnosti pri gibanju, pri vajah s telesom. Z razumevanjem, branjem člankov, poslušanjem podkastov, poskušam razumeti in povečati sprejemanje novih inf. in jih prenesti na delovanje doma in v službi. Podajam se na pot iskanja učinkovitih dejanj, pristnih in iskrenih odnosov in učim se izražati tisto, kar čutim v telesu. Ni mi lahko, vendar to je moja pot k spreminjanju podzavestnih vzorcev.

Z mehčanjem svojega telesa, izboljšujem svoje vedenje, čutenje, razumevanje tega kar počnem. Občasno pridem do spoznanj, aha efektov, ugotovitev, senzacij iz telesa, ki mi pomagajo potrditi tisto, kar sem že vedela ali razumeti nekaj povsem novega. Kadar razumem in praktično uporabim, je to ključ za konstanten napredek v mojem življenju. Povezanost mojega telesa z zavestjo, v sodelovanju s podzavestjo je ključ do nadzora mojih dejanj.

Moja podzavest je odvisna od prevzetih vzorcev, mojih izkušenj, znanja in zavedanj iz telesa. Vedno večje zavedanje in čutenje prinaša več veselja in ljubezni v telesih tistih, ki mi veliko pomenijo in vedno večjo povezanost in zaupanje med ljudmi, ki jih imam rada in jim želimo dobro prihodnost.

Hvaležna sem Sabini za njen rahločuten pristop, ki pa je hkrati tudi zelo učinkovit in konkreten. Program me je potisnil iz telesnih občutkov v dejanja, spremembe. To je tudi smisel AEQ metode. Trenutno sem na tej točki in zavedam se, da je pred menoj še veliko novih začetkov.

Program bi priporočila vsem odgovornim ženskam, materam, bodočim materam, dekletom, ki želijo vzpodbuditi čutenje ljubezni v telesih svojih partnerjev, otrok in ljudi.

Darja Hitrec, 52 let, učiteljica AEQ metode 1.stopnje

0
    Košarica
    Košarica je prazna