Kakšen je pomen AEQ vaj in AEQ dihalnih modulov?

Izzivi do katerih pridete med vajami imajo logiko, samo potrebno jo je poiskati, razumeti. Za to pa potrebujemo čas in nadpovprečno pozornost usmerjeno v telo.

Kaj dejansko delamo med samimi vajami?

Telo in zavest damo v sedanji trenutek, tukaj in zdaj, in to nam da možnost, da opazujemo, kako bodo naš živčni sistem in podzavesti vzorci nepričakovano, nepredvidljivo odreagirali.

Kako to naredimo?

Jaz vodim vaje, kar pomeni, da vam dajem določena navodila kako premikate posamezne dele telesa.  Tako postavite telo v določeno situacijo. V vašem telesu nastane določena kombinacija dražljajev. Ti pridejo do srednjih možganov in podzavestnega dela.

Ti možgani ne razumejo, da ste vi tukaj in sedaj in da ste v lepem, mirnem, varnem prostoru vašega doma. To ne more biti travmatična izkušnja, katero pa vi lahko čutite v vašem telesu: začnete hitro dihati, kot da bi tekli, postane vas strah, neprijetno vam je, čutite stisko, vroče vam postane, hlad vas polije,...

Zakaj pride do takih reakcij?

Določena drža v telesu ima določen vpliv na to kako reagirate. Odvisno kaj se je dogajalo v preteklosti. V kakšnem položaju ste bili, ko ste čutili največjo nemoč. Zato v takšnem položaju dobite največji odziv iz telesa.

Moje vodenje skozi vaje ustvari določeno kombinacijo vaših notranjih stanj zaradi določenih pokrčenih mišic.

Na primer mišice imate bolj napete na levi strani, ker sem vam jaz rekla, da se nagnite na levo. To ni nobena travmatična izkušnja v sedanjosti, kar vam je jasno in se tega zavedate.

Vaš avtonomni živčni sistem ne loči med preteklostjo in sedanjostjo. Če pride določen dražljaj iz telesa proti zavesti in živčni sitem odreagira na nepričakovan način , je naše delo, da to opazimo. Ta odziv je očitno nekaj, kar je v nas potlačenega in pride na dan, ko je izzvano. Naša naloga je, da raziskujemo kaj se je vašemu telesu v vaši preteklosti dogajalo, nekaj tako neobičajnega, da se je naučilo reagirati na ta način. Zato je spoznavanje svoje preteklosti nujno za naše delo.

Ker očitno je to v vas, tega se sicer ne zavedate, a ravno to je tisto, kar vam na nezavedni ravni kroji življenje in prinaša neželene rezultate.

Kaj se dogaja med AEQ dihalnimi moduli?

Ko greste med vajami v polni vdih ali polni izidih po navodilih, lahko telo zopet odreagira na nepričakovan način, aktivirajo se obrambni mehanizmi.

Ko gre določen občutek iz telesa proti zavesti, v osrednjem živčnem sistemu, bo ta reagiral z določenim odzivom, dražljajem. Če je ta dražljaj podoben dražljaju, ki je v preteklosti pomenil za vas travmo, močno čustveno izkušnjo, ki jo kot otrok niste morali odložiti, predati osebi z večjo čustveno zrelostjo, da bi sprostili ta stres iz telesa, je to še vedno v vas in  bo vaš osrednji živčni sistem odreagiral na to, kar vi trenutno počnete na podoben način, kot da bi se vam zdaj dogajala ta močna čustvena izkušnja. V bistvu pa ne delate nič druga kot da ležite in dihate, doma na varnem.

Upočasnjevanje in nadpovprečna pozornost vam da možnost, da opazite kako se vede telo. Telo se začne vesti kot zelo nerazumno, neracionalno, vi pa ste presenečeni kako je to sploh možno. Dejansko so to občutki, ki so za vas zelo neprijetni in bežite od njih že celo življenje.

Namen AEQ programa in AEQ vaj:

Da spregledate, začutite, da imate v sebi neobdelane, nerazrešene, ne-soočene situacije. Mogoče ste že kognitivnih načinov, ogromno delali na tem in ste mislili, da ste to že zdavnaj razrešili. Vendar, ali ste se kdaj ukvarjali na telesnem nivoju kaj vse je v vas pa ne veste, ne zaznavate, ne čutite - pa je!

Obstaja velika verjetnost, da ste si življenje organizirali tako, da je čim manjša možnost, da bi prišli v stik s tem, da se izogibate nekaterim situacijam. A kljub temu se vam dogajajo ene in iste stvari, rešujete ene in iste nezmožnosti in se ne premaknete nikamor.

AEQ pristop vam da možnost, da občutite kaj je v vašem telesu.

Vi pa morate biti pripravljeni si vzeti čas, imeti dovolj energije, da ste dovolj motivirani, da greste čez te procese.

Ni lahko, je pa vredno. Zgodbe ljudi kaj naredijo, kakšne spremembe vpeljejo v svoja življenja zaradi novih spoznanj in občutenj o sebi, so res navdihujoče.

Želite narediti kaj v tej smeri? Kontaktirajte me.

Sabina Musar

učiteljica AEQ metode 3.stopnje

učiteljica AEQ dihanja 2.stopnje

učiteljica AEQ odnosov 1.stopnje